Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1832
Melyik az a szám , amelynek 3/4 részéből kivonva a 2/3 részét és még 1/2-et , 1-et kapunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a keresett szám x, ekkor

3/4 része: (3/4)x
2/3 része: (2/3)x
ezek különbsége: (3/4)x-(2/3)x=(9/12)x-(8/12)x=(1/12)x
kivonunk még 1/2-et: (1/12)x-1/2
ennek értéke 1: (1/12)x-1/2=1
szorzunk 12-vel: x-6=12
hozzáadunk 6-ot: x=18, tehát a keresett szám a 18.

Ellenőrzés:
18 3/4 része: (3/4)*18=54/4=27/2
18 2/3 része: (2/3)*18=36/3=12
ezek különbsége (27/2)-12=(27/2)-(24/2)=3/2
ebből kivonunk 1/2-et: (3/2)-(1/2)=2/2=1, ezt kellett kapnunk.
0