Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Válaszok

2
Szóval, megnéztem az első részt:

A film segítségével megtudhatjuk, hogy találták fel az elektomosságot és milyen eszközök születtek ennek a során.
A feltalálások elejét a villanyozók végezték. Francis Hauksbee felfedezése volt a statikus elektromosság-generátor, mely az összes többi találmány alapjául szolgáló. Ennek a segítségével Stephen Gray látványos kísérletet végzett. Sejem kötéllel felfüggesztett két hintát, amire egy fiút fektetett. Feltöltötte az előállított árammal, így az előtte lévő kicsi arany lapok a kezéhez repültek. Nagyon idegesítette, hogy ezt mindig elő kellett állítani és nem tudta eltárolni. Musschenbroek ebbe a világba született bele, de mégis csak egy véletlen folytán sikerült megtalálnia a tárolás módját. Egy üveg edénybe vizet töltött és áramot próbált bele vezetni, de amíg szigetelő lapot tett alá, nem működött. Egyszer elfelejtette, a kezében fogta és hozzáért a tetejéhez. Nagy áramütést kapott, majdnem hátra is esett. Ezzel a módszerrel már tovább, akár 2-3 napig is meg tudták őrizni az áramot.
Benjamin Franklin két kíserletet is kitalált a villám befogására, de egyiket sem ő végezte el. Tisztalői egy hosszú vas csövet vezettek egy boros üvegbe, mely ben víz volt. Mikor belecsapott a villám, egyikük odaszaladt, mikor az ujja közel ért, szikrákat látott. Ez bizonyítja, hogy a villám is olyan elektromos energia, mint amilyet ők elő tudtak állítani. Henry Cavendis az "elektromos halakkal" foglalkozott. Láthattunk példát az izmok és az elektromosság találkozásárol is. Az elektromos akkumlátor alapját, először két érme és egy kanál megnyalásával észlelték. Ez alapján készítették.
Végül egy nagy, sötét szobába kerülünk, ahol 4*8m²-nyi akkumulátor található. Két rákötött grafitrudat össze érintenek, ez által nagy fény keletkezik.
0

Szóval, itt a másik is (szerintem ez kevesebb lett, de nem tudok belőle többet)v

Ebben a részben az elektromos energia termelésének kitalálásaban résztvevő személyeket ismerhetünk meg.
Az elektromágnes kifejleszétese és különböző erejének felfedezése sok új lehetőséget biztosított. Ereje a vas alakjától és a tekercsek számától is függ. Csak akkor működik, ha áramot kap, ezzel pár érdekes kísérletet is mutattak. A tengeren túlra egy vezetékkel akartak üzenetet küldeni,nde először nem tudták jól megfejteni. Később azonban sikerült üzenetet küldeni, ami nagy lépés volt. Thomas Alva Edison az egyenáramot, míg Nikola Tesla a váltóáramot. Azelső a föld alatt tudott menni, de csak kis területet tudott ellátni, így a második jobbnak bizonyult, mert így nem kell sok telepet építeni, elég kevesebb, ahonnan vezetékkel elszállítják. Az első villamos székes halálra ítélésről is hallhatunk.
Nikola Tesla későbbi élete is érdekes, hiszen a nagy felfedezéze ellenére, idős korában teljesen szétesett. Csaka galambokkal volt jóban, s mikor a galambja meghalt, őt nagyon megviselte. Talán ez miatt is halt meg. A hasonló találmányt kifejlesztő Edison, viszont egy hatalmas céghez csatlakozott, nagyon nagy haszonra tett szert.
0