Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légy jó mindhalálig című műhöz ilusztráció.

261
Feladatok: 1.A\4-es igényes illusztráció készítése a műről bármilyen technikával. 2. Könyvájánló írása A\4-es oldalnyi terjedelemben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Könyvajánló– Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Önéletrajzi ihletésű regényében Móricz a debreceni kollégiumban töltött éveket dolgozza föl. A Légy jó mindhalálig a magyar irodalom legjobb ifjúsági regényei (mint például Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk; Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem; Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön) közé tartozik, és 14 éves gyerekek számára kötelező olvasmány, de ugyanakkor klasszikus nagyregény is, finom jelzéseivel, humorával a felnőtt olvasónak sok minden mást is elmond a korról és a lélekről.

Talán közelebbi rokonságban van Ottlik Géza művével, az Iskola a határonnal. Móricz belülről ábrázolja a félénk, becsületes és tehetséges gyereket, Nyilas Misit, bemutatja a kollégiumi életet, a gyerekek sokféle viszonyát, a tanórák rettegését és unalmát, és a századforduló Debrecenének polgárait. A Légy jó mindhalálig az önérzet regénye. Nyilas Misi apránként foglalja el a helyét a kollégiumi létben, megtanulja megvédeni magát a társaival szemben, és igazi barátokat is szerez. A történet elején, 1892 őszén megszeppent, és igen szegény gyerekként számolgatja a pénzét: a Csokonai-kötettel (amelyben ráadásul nem is a költő versei, hanem valamilyen róla szóló írás szerepel), és a nagy ambícióval vásárolt és beköttetett füzetlapokkal túlköltekezett, nem tudja kifizetni a mosónőt. Ám hamarosan kétféle munkája is akad, egy idős, vak tisztviselőnek hetente kétszer felolvas, és egy igen lusta és buta társát korrepetálja latinból és számtanból. A két feladat havi bevétele nem sok, de mégis több, mint amit a családja tud neki küldeni karácsonyra (mivel a gyerek vonatjegyére nincs pénzük). Misi aggódva gondol az otthoniak szegénységére, és visszaküldi a pénz dupláját. Ám épp a pénz miatt keveredik bajba: a vak tisztviselő megbízza, hogy tegyen meg bizonyos megálmodott számokat a lutrin, és a kisfiú többeknek is elfecsegi a dolgot. Mikor a következő héten kihúzzák az öreg számait, a gyerek nem találja az igazolószelvényt. Próbálja titkolni, de hiába. A tolvaj távoli ismerőse, Jancsi úr, egy dzsentri ficsúr, aki ráadásul Misi akaratlan közreműködésével egy kilátástalan jövőjű, rokonszenves, naiv fiatal lányt is elcsábít. A férfi valami megalázó feladatot bíz a gyerekre, de ő kitér előle és nem hajlandó elfogadni a pénzt sem. De Jancsi úr a zsebébe csempészi, és később megvádolja, hogy eladta neki a szelvényt. A regény utolsó fejezeteiben a kollégium tanári bizottsága faggatja a gyereket, megalázó kérdéseket tesznek fel neki, és Misi, aki kezdetben büszke volt a kollégiumra, eldönti, hogy nem akar többé odajárni. Az emberiséget akarja tanítani, költő akar lenni. Ezzel egyben Móricz írói hitvallását is kifejezi.

0