Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenesvonalú egyenletes mozgás.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1134
1. Egy vonat egyenletes mozgással s = 240 km utat tett meg t = 3 h idő alatt. Szá mítsd ki a sebességét!
2. Egy turista v = 5 km/h sebességgel haladva mekkora utat tesz meg t = 5,5 h idő alatt ?
3. Mennyi idő alatt tesz meg autópályán a v = 1000 km/h sebességel haladó autó s = 325 km távolságot?
4. A mágneses gyorsvasút a Hamburg Berlin közötti 140 km utat 34 perc alatt teszi meg. Hány km/h átlagos sebességgel halad a vonat?
5. Mennyi idő alatt tesz meg a v = 8 m/s átlagsebességgel haladó kerékpáros s = 4 km hosszúságú utat?
6. Mekkora átlagsebességgel halad az autó, ha t = 40 min alatt s = 48 km utat tesz meg?
7. Mekkora utat tesz meg t = 1,5 h alatt a v = 25 m/s átlagsebességgel haladó jármű?
8. Egy gyalogos 4,1 km távolságot tett meg 55 perc alatt. Mekkora átlagsebességgel haladt?
9. Az autó átlagsebessége v = 72 km/h.
a) alakítsd át a sebesség nagyságát m/s – ba;
b) számítsd ki mekkora hosszúságú utat tesz meg t = 20 másodperc alatt?
10. A repülőgáp átlagsebessége 720 km/h;
a) alakítsd át a sebesség nagyságát m/s – ba;
b) számítsd ki mennyi idő alatt tesz meg 2 000 m hosszúságú utat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ajánlom figyelmedbe a v=s/t, s=v*t, t=s/v képleteket. Mértékegységek: v[m/s], s[m], t[s] (ezekben kell számolni)
1m/s=3,6km/h
0

1. s=240km t=3h V=s/t=240/3=80km/h
2. v=5km/h t=5,5h s=v*t=5*5,5=27,5 km
3. v=100km/h s=325km t=s/v=325/100=3,25h
4. s=140km t=34perc=34/60=0,57h v=s/t=140/0,57=245,6km/h
5. v=8m/s=8*3,6=28,8km/h s=4km t=s/v=4/28,8=0,14h
6. t=40min=40/60=0,67h s=48km v=s/t=48/0,67=71,64km/h
7. t=1,5h=1,5*60=90s v=25m/s s=v*t=25*90=2250m=2,25km
8. s=4,1km t=55min=55/60=0,92h v=s/t=4,1/0,92=4,46km/h
9. a, v=72km/h=72/3,6=20m/s
b, t=20s s=v*t=20*20=400m
10. a, v=720km/h=200m/s
b, s=2000m t=s/v=2000/200=10s
0