Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
471
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TK.213/6
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
90 darab kétjegyű szám van, ezért az összes eset minden esetben 90 lesz

a) Több módon is ki lehet számolni, a legegyszerűbb talán az, hogy leírjuk őket: 10;15;20;25;30;35;40;45;50;55;60;65;70;75;80;85;90;95, ez 18 darab szám, tehát a kedvező esetek száma 18.

b) Tudjuk, hogy 1-től 99-ig 99 darab szám van, 1-től 49-ig 49 darab, ezért 50-től 99 ig 99-49=50 szám van, így 50 a kedvező esetek száma.

c) Kerekítve 40: 35;36;37;38;39;40;41;42;43;44, így a kedvező esetek száma 10. Viszont olvastam már olyat, hogy vita tárgya volt, hogy az egyébként is kerek számokat kerekíthetőeknek mondjuk-e, ezért ennek függvényében vagy bennmarad a 40, vagy nem, de ha nem, akkor a kedvező esetek száma 9 lesz.

d) Ha osztható 5-tel és 3-mal, akkor osztható 15-tel, tehát: 15;30;45;60;75;90, tehát a kedvező esetek száma 6.

e) 5-tel osztható számból láttuk, hogy 18 darab van. A 3-mal osztható számok: 12;15;18;21;24;27;30;33;36;39;42;45;48;51;54;57;60;63;66;69;72;75;78;81;84;87;90;93;96;99, ezekből 30 darab van, tehát 18+30=48 számot számoltunk meg, viszont azokat, akik mindkettővel oszthatóak, vagyis 15-tel, kétszer vettük be a pakliba, ezért 1-szer ki kell vennünk őket, tehát 48-6=42 megfelelő szám van.

Innen a valószínűség kiszámítása már megy?
1