Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1869
Marci és Nándi bélyeget gyűjt. Marcinak 45tel több bélyegje van, mint Nándinak. Ha Marci átadna 15 bélyeget Nándinak, akkor Marci bélyegjeinek a három negyed része ugyanannyi darab lenne, mint Nándi bélyegjeinek a négy ötöd-e. Hány bélyegje van Nándinak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük x-szel Nándi bélyegeinek számát!
Ekkor Nándinak x, és Marcinak x+45 db bélyege van!
Ha Marci átad 15 bélyeget Nándinak, akkor Marcinak x+45-15=x+30 db és Nándinak x+15 db bélyege van!
Vesszük a feladatban szereplő háromnegyed és négyötöd részeket és megoldjuk az alábbi egyenletet:
(x+30)*3/4=(x+15)*4/5
x=210
Ha ez kész akkor megkapod x-et és ezzel megkapod Nándi bélyegeinek számát mielőtt Marci adott volna neki 15 bélyeget! Tehát Nándinak 210 db, míg Marcinak 210+45 db, azaz 255 db bélyege van!
1