Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1784
Melyik az a szám, amelynek kétszereséből kivonva a 3/4 részét és még 5-öt, a számot kapjuk ;
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a keresett szám x, ekkor

kétszerese: 2x
3/4 része: (3/4)x
ezek különbsége: 2x-(3/4)x=(5/4)x
kivonunk még 5-öt: (5/4)x-5, ennek x-nek kell lennie:

(5/4)x-5=x, szorzunk 4-gyel:
5x-20=4x, kivonunk 4x-et
x-20=0, hozzáadunk 20-at:
x=20, tehát a keresett szám a 20. Ellenőrzés:

kétszerese: 2*20=40
3/4 része: (3/4)*20=60/4=15
különbségük: 40-15=25
kivonunk még 5-öt: 25-5=20, ezt kellett kapnunk.
-1