Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

4,8*10^24 vízmolekulával 0. 034 mol konyhasót oldunk fel. Milyen töménységű az így kapott oldat?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
617
a., tömegszázalékban?
b., anyagmennyiség-százalékban? (mol%)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
4,8*10^24 vízmolekulával 0. 034 mol konyhasót oldunk fel. Milyen töménységű az így kapott oldat?

A tömegszázalékhoz a tömegükre van szükségünk; 1 mol vízben képlete szerint 2 rész hidrogén van, melyek moláris össztömege 2 gramm, valamint 1 rész oxigén, melynek moláris tömege 16 gramm, tehát 1 mol víz tömege 18 gramm. 1 mol 6*10²³ darab atomot tartalmaz, nekünk 4,8*10²⁴ darab van, tehát 4,8*10²⁴/(6*10²³)=8 mol vizünk van, tehát 8*18=144 gramm.

A konyhasó esetén 1 mol konyhasó tömege 23+35,45=58,45 gramm, nekünk most 0,034 mol konyhasónk van, így annak a tömege 0,034*58,45=1,9873 gramm.

Ha összeöntjük a kettőt, akkor 1,9873 gramm oldott anyag lesz az oldatban, tömege 144+1,9873=145,9873 gramm, így az oldat 100*(1,9873/145,9873)=~1,3613 tömegszázalékos.

A mólszázalék könnyebben kiszámolható annak tudatában, hogy 8 mól vizünk van; 0,034 mól oldott anyag van 8+0,034=8,034 mól oldatban, így az oldat 100*(0,034/8,034)=0,4232 mólszázalékos.
1