Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vérnyomás

294
Már nem tudom hány helyen azt olvasom,hogy a sós ételek növelik a vér térfogatát,ezáltal pedig a vér nyomását.Ok,azt értem,hogy a megnövekedett sótartalmú vér elvonja a vizet a szövetektől,de ha ezzel növekedne a térfogata nem az leenne a logikus,hogy nyomása csökkenjen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

2
Nem; ha nő a térfogat (és a tömeg), akkor ugyanolyan nyomáson a vér lassabban fog folyni, ezért a vérnyomásnak meg kell növekednie ahhoz, hogy ugyanabban az ütemben tudjon a vér folyni.

Például tegyük fel, hogy van egy 20 kg-s láda, amit valamekkora erővel tudsz tolni, viszont egy 40 kg-os ládát ugyanazzal az erővel lassabban tudod tolni, viszont ha osztódsz, akkor a 40 kg-t úgy tudjátok tolni, mint te egyedül a 20-at.
0

Első sorban attól függ a vérnyomás-növekedés, hogy a szervezetnek mennyi oxigénre van szüksége, ezért is van az, hogy például futás esetén megnő a vérnyomás.

Alapjáraton a legtöbb oxigénre az agynak van szüksége, az "megszokta", hogy például 1 perc alatt mennyi oxigént kap. Ha megnő a vér térfogata, akkor azonos nyomáson kevesebb oxigén fog eljutni hozzá, amit nem szeret túlságosan, ezért szól a szívnek, hogy jó lenne, ha nem maradna el a szokásos oxigénadag, így dolgozzon egy kicsit többet. Így megnő a vérnyomás.

Viszont a térfogatnövekedéssel nem feltétlenül nő meg a vérnyomás, ugyanis az agy sem kap mindig pont ugyanannyi oxigént, hanem bizonyos értékhatárok között kap, amikor ettől lényegesen eltér a kapott mennyiség, akkor növekedik meg a vérnyomás, viszont ha a szív térfogat növekedése mellett tudja teljesíteni a kvótát, nem lesz vérnyomás-növekedés.
1