Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Csatoltam képet.

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, a1=10, és a2=20. A mértani sorozat szabálya miatt q=2. A hatodik tag képlete: a6=a1*q5=10*25=10*32=320

b, a2=3, és a3=3/4. A mértani sorozat szabálya miatt q=1/4. A hatodik tagot úgy kapjuk hogy a harmadik tagot megszorozzuk a hányados harmadik hatványával: a6=a3*q3=3/4*(1/4)3=3/4*1/64=3/256

c, a1=0,2, és a2=0,04. A mértani sorozat szabálya miatt q=0,2. A hatodik tag képlete: a6=a1*q5=0,2*(0,2)5=0,000064

d, a1=45/8, és a2=-15/4. A mértani sorozat szabálya szerint q=a2/a1=-15/4:45/8=-15/4*8/45=-2/3. A hatodik tag képlete: a6=a1*q5=45/8*(-2/3)5=45/8*(-32/243)=-20/27
1