Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8. osztályos tananyag

Főoldal » Általános iskola » Matematika
328
Ebben a matek háziban kéne segítség a válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) 2*(1/3x-1/5)=-0,4+2/3x
2/3x-2/5= -0,4+2/3x / elhagyjuk az azonos kifejezést (2/3x)
-2/5= -2/5

b) 2x+-x=4-x+6 / elhagyjuk az azonos kifejezéseket (-x)
2x+3=4+6
2x+3= 10 / -3
2x = 7
x = 7/2

c) 3+x+7-4x= 6+3x+1-1/5 / adjuk össze a számokat
10-3x= 7+3x-1/5 / kül. kiszámítás
10-3x= 34/5+3x / vigyük át a kostans kifejezéseket és változtassuk meg az előjelet
-3x-3x= 34/5-10
-6x= -16/5 / elosztjuk mindkét oldalt -6-tal
x= 8/15

f) 4-(x+3)+8=-12-x /feloldjuk a zárójelet
4-x-3+8= -12-x /hagyjuk el az azonos kifejezéseket (-x)
4-3+8= -12
9= -12 ⇒ az x ∈ ∅

g) 5(x-6)-2(x+5)+1= 12x-6(5-x) / bontsuk fel a zárójeleket
5x-30-2x-10+1= 12x-30+6x / hagyjuk el az azonos kifejezéseket (-30)
5x-2x-10+1= 12+6x /vonjuk össze az azonos tagokat
3x-9= 18x / +9
3x= 18x+9 /-18x
-15x = 9 / osztjuk 15-el mindkét oldalt
x= -3/5



Remélem tudtam segíteni ! :)



Módosítva: 5 éve
0