Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
716
Mellékeltem a képet,a gyorsulás a kérdés.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dinamika, Rugó, súrlódás, gyorsulás, test
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom az is része a feladat kiírásának, hogy lassan engedték el az egész rendszert, amikor már megnyúlt a rugó, szóval a rugó nem okoz rezgőmozgást.

Abban az esetben az nem is fontos, hogy rugó van-e ott, vagy egy rúddal lenne a két tömeg összekötve. A rugóállandótól csak az függ, hogy milyen hosszan van megnyúlva a rugó.

Szóval olyan az egész, mintha lenne egyetlen 2m tömegű test, amire ilyen lejtőirányú erők hatnak: (ezek az általad jól felrajzolt erők eredői)
F₁ = 2m·g·sin α
Fs = m·g·cos α·(µ₁+µ₂)
2m·a = F₁ - Fs
a = g·(sin α - cos α · (µ₁+µ₂)/2)

Megjegyzés: (µ₁+µ₂)/2 csak azért átlagolódott, mert a két tömeg egyforma. Ha nem egyforma lenne, nem sima összeadás lenne, hanem:
m₁·g·cos α·µ₁ + m₂·g·cos α·µ₂
Amit ha akarna az ember, akkor felírhatna így is:
M = m₁+m₂
Fs = M·g·cos α·(µ₁·m₁/M + µ₂·m₂/M)
de ez csak játék volt :)
0