Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 1.0

Főoldal » Általános iskola » Matematika
335
Ebben a matematikai házi feladatban kéne egy kis segítség, a válaszokat előre is köszönöm!
Nem egy szere rakom fel a kérdésemet hanem külön - külön , hogy aki megcsinálja több pontot szerezzen!

a, 2*(1/3x - 1/5)= -0,4+2/3x
b, 2x + 3 -x =4-x+6
c, 3+x+7-4x=6+3x+1-1/5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Azt elfelejtettem oda írni hogy nem elég a végeredmény hanem a folyamat is kéne hogy hogy számoltad ki.
0

a)
2/3x -2/5=-0,4+2/3x (kivonok mindkét oldalból 2/3x-et)
-2/5=-0,4
-2/5=-2/5 (-0,4 tört alakja -2/5)

b)
2x+3-x=4-x+6 (összevonom, amit össze lehet)
x+3=10-x (kivonok 3-at mindkét oldalból; hozzáadok mindkét oldalhoz x-et)
2x=7 (osztom mindkét oldalt 2-vel)
x=7/2=3 1/2

c)
3+x+7-4x=6+3x+1-1/5 (szorzom mindkét oldal minden tagját 5-tel)
15+5x+35-20x=30+15x+5-1 (összevonom, amit össze lehet)
50-15x=34+15x (kivonok mindkét oldalból 15x-et; kivonok mindkét oldalból 50-et)
-30x=-16 (osztom mindkét oldalt /-30/-cal)
x=16/30=8/15
0