Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika központi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
376
Valaki tudna segíteni, hogy kell megoldani ezeket a feladatokat? Ezek matek központi felvételi előkészítő feladatok.
Csatoltam képet.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Matematika, felvételi, előkészítő, központi
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia! Megpróbálom úgy leírni, ahogy én is értem. A rajzokat ne nézd, a fotók sem élesek, nem tudom miért, a tartalom a lényeg.

A QA és a QP egyenlő, szóval ez egy egyenlő szárú háromszög. A felső csúcsa 50° marad 180-50=130° ez 2 szög. 130:2=65° egy-egy.
1. Kép: a két narancssárga ugyan akkora, így a két zöld szög is ugyan akkora lesz. 180° a háromszög belső szögeinek összege, így ebből kivonjuk az 50-et és elosztjuk 2-vel.

Ezeket beírjuk az ábrába. Egymással szemben lévő szögek ugyan akkorák (2. Kép), és az egy egyenesen lévők összesen 180°-osak (3. Kép az 115° akart lenni).

A g egyenes, az A szögnél lévő külső szög szögfelezője. A két oldalán lévő szögek egyformák. (4. Kép)

Ez a három szög együtt 180° (egyenes szög) 180-2*65=50° az α szög. (5. Kép)

A) 50°

Az ABQ háromszögnek most 2 szöge is megvan. A háromnak összesen 180°-nak kell lennie. Az egyik 50, a másik 65+50: 180-165=15° (6. Kép)

A fölötte lévő szög ugyan akkora mint ez, mert az f egyenes elfelezi. Együtt a kettő a β szög. 15+15=30°

Az ABC háromszögnek most 2 szöge megvan. Az egyik 50° a másik 30°: 180-80=100° γ=100°

Az utolsó kettőröl nincs külön kép, de egyben lefotózom az egészet. (Külön, mert többet nem enged.)
Módosítva: 5 éve
0

Ha valami még nem tiszta, akkor írj nyugodtan.
0