Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kiindulási ötvözet tömegszázalékos összetétele?

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
Aluminiumot,cinket és magnéziumot tartalmazó ötvözetet oxigénfeleslegben elégetünk.1 mólnyi aluminium-oxidra egymólnyi cink-oxid ès kètmólnyi magnézium-oxid jut az ègèstermèkben.Mi volt a kiindulási ötvözet tömegszázalékos összetètele?

Kèrlek segítsetek az alábbi feladatban.Elōre is köszönöm a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
alumínium égése:
4 Al + 3 O₂ = 2 Al₂O₃

cink égése:
2 Zn + O₂ = 2 ZnO

magnézium égése:
2 Mg + O₂ = 2 MgO

1 mol Al₂O₃ tömege: 2*27+3*16=102 g

1 mol ZnO tömege: 65,4+16=81,4 g

1 mol MgO tömege: 24,3+16=40,3 g

1 mol alumínium-oxid 2 mol Al-ból keletkezett, 1 mol cink-oxid 1 mol cinkből keletkezett, 2 mol MgO 2 mol magnéziumból keletkezett:

az ötvözet össz tömege:
2*27+1*65,4+2*24,3=168 g

Al tömeg%: 54*100/168 = 32,14%

Zn tömeg%: 65,4*100/168 = 38,93%

Al tömeg%: 48,6*100/168 = 28,93%
0