Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12. osztály Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
534
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) Tegyük fel, hogy a falunak 2001-ben x lakosa volt, ekkor 2005-ben x*0,93⁴=0,74805201x volt a lakossága, ezután 10%-kal csökkent a népesség, vagyis 2006-ra 0,74805201x*0,9=0,673246809x lett a lélekszám, azt tudjuk, hogy ez 500, tehát:

0,673246809x=500, ennek megoldása x=~742,67, tehát 743 lakosa volt a falunak.

2) Tegyük fel, hogy n év alatt ürül ki a falu, vagyis 500*0,9z ember lesz. Akkor ürül ki a falu, hogyha kevesebb, mint 1 ember fog élni ott, tehát:

500*0,9n<1, osztunk 500-zal:

0,9ⁿ<0,002, vesszük mindkét oldal 10-es alapú logaritmusát és használjuk az azonosságot:

n*lg(0,9)<lg(0,002), osztunk lg(0,9)-cel, ami egy negatív szám, így fordul a reláció:

n>lg(0,002)/lg(0,9)=~58,98 tehát 59 év múlva ürül ki a falu; 58 év múlva 500*0,9⁵⁸=~1 ember lesz a faluban, az 59. évben 500*0,9⁵⁹=~0,99834 ember lesz, tehát kiürül a falu.

Ha valami nem világos, kérdezz! :)
1