Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
a+5
------- =b Feladat: határozza meg az a-t! Nem értem. Elöre is köszönöm.
a-3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első körben kikötjük, hogy a≠3, mert akkor 0-val kellene osztani. Más különben szorozzunk (a-3)-nal:

a+5=(a-3)*b, maj kibontjuk a zárójelet:

a+5=a*b-3b, kivonunk a*b-t és 5-öt:

a-a*b=-3b-5, kiemelünk a-t:

a*(1-b)=-3b-5, végül osztunk (1-b)-vel:

a=(-3b-5)/(1-b), ezt még lehet egy kicsit alakítani, hogy szebb legyen:

=-(3b-5)/(1-b)=(3b-5)/(-(1-b))=(3b-5)/(b-1) lesz az eredmény. Az jön ki, hogy b nem lehet 1, ezért meg kell nézni, hogy mi van akkor, hogyha az eredeti egyenletben b=1:

(a+5)/(a-3)=1, szorzunk a nevezővel:

a+5=a-3, kivonunk a-t: 5=-3, ez nem igaz, tehát b értéke nem is lehet 1.
Módosítva: 9 éve
0