Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok szorzatának értéke

Főoldal » Középiskola » Matematika
640
Valaki segítene megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, Koszinusz, vektor, cos, sin, Szinusz, művelet, szorzat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A skaláris szorzat szerint AB→*AC→=|AB|*|AC|*cos(γ), ahol |AB| és |AC| a vektorok hossza, amiket meg is adtak, γ pedig a két szög hajlásszöge.

A hajlásszöget, illetve a szög koszinuszát a három oldal ismeretében a koszinusztételből tudjuk kiszámolni; az A csúcsnál van a γ szög, ezért a tételbeli c oldal a BC oldal lesz, tehát:

7²=6²+10²-2*6*10*cos(γ), ezt az egyenletet elég cos(γ)-ra megoldani, onnan pedig a fenti szorzatba be tudod írni cos(γ) helyére az értékét.
0

Egy videó, hogy az előző választ jobban megértsed:
https://www.youtube.com/watch?v=qsR2pj-A3VM
És az ellenőrzéshez egy ábra:
0