Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
386
Sziasztok!
Kérem,aki tud segítsen az alàbbi számítási példa megoldásában.
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szöveges, számolás, reakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
alumínium égése:
4 Al + 3 O₂ = 2 Al₂O₃

cink égése:
2 Zn + O₂ = 2 ZnO

magnézium égése:
2 Mg + O₂ = 2 MgO

1 mol Al₂O₃ tömege: 2*27+3*16=102 g

1 mol ZnO tömege: 65,4+16=81,4 g

1 mol MgO tömege: 24,3+16=40,3 g

1 mol alumínium-oxid 2 mol Al-ból keletkezett, 1 mol cink-oxid 1 mol cinkből keletkezett, 2 mol MgO 2 mol magnéziumból keletkezett:

az ötvözet össz tömege:
2*27+1*65,4+2*24,3=168 g

Al tömeg%: 54*100/168 = 32,14%

Zn tömeg%: 65,4*100/168 = 38,93%

Al tömeg%: 48,6*100/168 = 28,93%
0