Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem tudom megcsinálni, segít valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
954
A Minden Olcsó áruház akciót hirdet, amelyben minden termék árát 27%-kal csökkentik.
a, Az akció befejezése után hány %-kal növeljék az aktuális árakat, hogy minden annyiba kerüljön, mint az akció előtt?
b, Ha az akció befejezése után a "Senkinek sem kell" nevű termék pillanatnyi árát további 30%-kal csökkentik, hány %-a lesz a kapott ár az akció előtti árnak?
c, Az akció befejezése után a "Fogyi Fagyi" aktuális árát 45%-kal felemelik. Hány %-a lesz ekkor az ár az akció előtti árnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a, 37%-al
b, 55%-a
c, 45%-a (akció befejezése után, szóval ezt már sima 1x-nek vesszük?)

Módosítva: 9 éve
1

a) Tegyük fel, hogy eredeti ára x volt, ekkor csökkenés után x-x*0,27=0,73x lett az ára. Tegyük fel, hogy ezután c-vel növelik, hogy visszakapják az eredeti árat, vagyis

c*0,73x=x, osztunk 0,73x-szel, ekkor c=1/0,73=~1,37, tehát 37%-kal kell növelni az eredeti árhoz.

b) Ha tovább csökkentik, akkor 0,73x-0,73x*0,3=0,551x lesz belőle, ez az eredetinek (0,551x/x)*100=55,1%-a.

c) Áremelésnél: 0,73x+0,73x*0,46=1,0658x lett az ára, ez az eredetinek (1,0658x/x)*100=106,58%-a.
1