Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arány

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1309
Két szám aránya 1/2, különbsége pedig 5. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két szám x és 2x, ekkor arányuk x/(2x)=1/2. Ezeknek kétféleképpen vehetjük a különbségét:

1. eset: 2x-x, ennek 5-nek kell lennie, tehát: 2x-x=5, erre x=5 a megoldás, tehát a két szám 5 és 2*5=10.

2. eset: x-2x=5, erre x=-5 adódik, tehát a két szám a -5 és a 2*(-5)=-10.
0