Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika érettségi feladatsor

Főoldal » Középiskola » Matematika
1132
f(x)=2cosx-3 függvény értékkészletét kell meghatározni. Tud valaki segíteni? Nagyon megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tegnap fel tették ugyanezt :)
cosx értékkészlete [-1;1]
a kétszeresének, 2*cosx-nek [-2;2]
Ha ebből kivonsz 3-at [-5;-1]
:)
0

Egyébként az ilyen feladatokat jellemzően így lehet megoldani; tegyük fel, hogy a függvény értéke c, vagyis:

2cos(x)-3=c, ezt rendezve cos(x)=(c+3)/2-t kapjuk. A cos(x) függvényről tudjuk, hogy értékkészlete a [-1;1] intervallum, tehát a jobb oldalnak is kell ezt tudnia, tehát:

-1≤(c+3)/2≤1, ezt megoldjuk, ekkor kapjuk, hogy -5≤c≤-1, vagyis az egyenlet akkor megoldható, hogyha a jobb oldalon -5 és -1 közé eső számok kerülnek, tehát az értékkészlet a [-5;-1] intervallum.
0