Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz - tetel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
281
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Csatoltam egy képet, de ez eredetilag egy másik feladathoz készült, ezért az alap felét r-rel jelöltem.
A feladatod szövege szerint m=12,12cm.
Pitagorasz-tételének felhasználásával:
a2+b2=c2 a feladatodban az átfogó:a, az egyik befogó:a/2, a másik befogó:m
(a/2)2+m2=a2 /-(a/2)2
m2=a2-(a/2)2
12,122=a2-(a2/4)
146,8944=a2-(a2/4) /*4
587,5776=4a2-a2
587,5776=3a2 /:3
195,85=a2, amiből a=13,99cm, vagyis 14cm
A háromszög kerülete: K=3*a=3*14=42cm
1