Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arány

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1112
Egy téglalap hosszúságának és szélességének aránya 3/2, kerülete 40 cm. Mennyi a téglalap hosszúsága és a szélessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a hosszabbik oldal 3x cm hosszú, a rövidebbik 2x, ekkor (3x)/(2x)=3/2 arány teljesül. Ebben az esetben a téglalap kerülete 3x+2x+3x+2x=10x, ennek kell 40-nek lennie:

10x=40, tehát x=4, így a téglalap oldala 3*4=12 cm és 2*4=8 cm hosszúak.

Ezek aránya 12/8=3/2, kerülete 12+8+12+8=40 cm, tehát jól számoltunk.
0

3x+2x+3x+2x=40
10x=40 /:10
x=4

Hossza (3*4)=12 cm
Szélessége (2*4)=8 cm.

1