Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aki érti kérem segítsen

Főoldal » Középiskola » Matematika
312
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, A feladatnak csak a leírása bonyolult, maga a feladat nem annyira:
A sorozat első tagja: 2, ennek a reciproka: 1/2.
A második tagot úgy kapjuk hogy 1-ből kivonjuk az első reciprokát, így 1-(1/2)=1/2 lesz a második tag. Ennek reciporoka: 2
A harmadik tagot úgy kapjuk, hogy 1-ből kivonjuk a második reciprokát, így 1-2=-1 lesz a harmadik tag. Ennek reciproka: -1
A negyedik tagot úgy kapjuk, hogy 1-ből kivonjuk a harmadik reciprokát, így 1-(-1)= 2 lesz a negyedik tag, Ennek reciproka 1/2
Vagyis a sorozat első hat tagja: 2; 1/2; -1; 2; 1/2, -1

b, Láthatod hogy folyamatosan három tag ismétlődik (2; 1/2; -1), amíból csak az 1/2 nem egész szám ez 100 tag esetén 33-szor (100/3) fordul elő.

c, A száz tag alatt a három tag közül a 2-es 34-szer, az 1/2 33-szor, és a -1 szintén 33-szor fordul elő. Összesítve: 2*34+(1/2)*33+(-1)*33=68+16,5+(-33)=51,5
0