Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
285
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Szia!

a, A feladat szerint a szám 15-tel osztva 2-t ad maradékul. Vagyis ha az utolsó számjegyből 2- kivonunk a szám osztható lesz tizenöttel. Ehhez a következőkre van szükség:
ahhoz hogy 5-tel osztható legyen B-2 vagy 0 vagy 5
ahhoz hogy a szám 3-mal osztható legyen: 3+A+6+1+(B-2)=A+B+8 lehet 12, 15, 18. 21, 24.
Ha B-2=0, akkor B=2, A pedig lehet 2, 5, 8. Így a számok lehetnek: 32612, 35612, 38612.
Ha B-2=5, akkor B=7, A pedig lehet 3, 6. 9. Így a számok lehetnek: 33617, 36617, 39617.
Sorrendbe téve a 6 számot: 32612, 33617, 35612, 36617, 38612, 39617

b, A feladat szerint ez a szám osztható 15-tel. Ehhez a következőkre van szükség:
ahhoz hogy 5-tel osztható legyen B vagy 0 vagy 5
ahhoz hogy a szám 3-mal osztható legyen: 3+A+6+1+B=A+B+10 lehet 12, 15, 18. 21, 24.
Ha B=0, akkor A lehet 2, 5, 8. Így a számok: 32610, 35610, 38610
Ha B=5, akkor A lehet 3, 6, 9. Így a számok: 33615, 36615, 39615,
Sorrendbe téve a 6 számot: 32610, 33615, 35610, 36615, 38610, 39615.
Vagyis a legkisebb: 32610, a legnagyobb: 39615.

c, A szám akkor osztható 5-tel ha B=0 vagy B=5. Ezek alaján a számok a következőek lehetnek: 30610, 31610, 32610, 33610, 34610, 35610, 36610, 37610, 38610, 39610 illetve 30615, 31615, 32615, 33615, 34615, 35615, 36615, 37615, 38615, 39615,
Ezek közül csak a kövwetkezőkre igaz, hogy minden számjegy különböző: 32610, 34610, 35610, 37610, 38610, 39610, 30615, 32615, 34615, 37615, 38615, 39615. Ezeket összeszámolva: 12db ilyen számot kaptunk.
0