Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség értelmezésben kéne

Főoldal » Középiskola » Matematika
1471
Mennyi bádoglemez szükséges 50 db 12 cm atmérőjű, 1 m hosszú kályhacső elkészitéséhez? (Takarásra számítsunk 1,5 cm-t.)
Ez lenne a feladat amit meg tudok oldani, csak a takarás részét nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia! Ha csak a takarát nem érted, akkor könnyen segíthetek, képzeld el hogy az papírlap összetekerésével hengert készítesz. Ahhoz hogy össze tudd ragasztani a papírlap hosszabb oldalánál kisebb kerületű köröd lesz, mégpedig annyival kisebb mint a ragasztási terület hosszabb oldallal párhuzamos oldala. Pl. ha a lap 27*21cm a ragasztás 2*21cm, akkor a kör kerülete 25cm lesz (27cm-2cm). Így már érted?
2

A feladat adatai: d=12cm, m=1m=100cm n=50db (takarásra: 1,5cm)
A bádoglemez területe olyan téglalap lesz, aminél az egyik oldal a kályhacső kerületénél 1,5cm-rel lesz hosszabb, mig a másik oldal 100cm. T=a*b=(k+1,5)*100=39,18*100=3918cm2, k=2*r*π=d*π=12*π=37,68cm.
Ebből 50db esetén 50*3918=195900cm2=19,59m2 területű bádoglemezre lesz szükségünk.
2