Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lebesgue integrál

455
Fel tenném inkább másképp a kérdést...
Gyakorlati példán keresztül... Valaki megmutathatná, hogy hogyan számoljuk ki, legyen mondjuk valami egyszerű f(x)=-x^2+4 függvény alatti területet, a két zérushely között. De Lebesgue integrál segítségével. Nem tudom, hogy Lebesgue-el mit, s hogyan lehet, de kíváncsi vagyok rá :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
integrál, Terület, Matematika, Lebesgue
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elvi külöbség a Riemann integrálhoz képest az, hogy a Lebesgue az x tengelyen nem folytonos intervallumokkal dolgozik, hanem halmazokkal és azok mértékével.
Szokták úgy rajzolni, hogy a Riemann kis függőleges oszlopokkal közelíti a területet, a Lebsque pedig vízszintesekkl, mint ezen az abrán:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lebesgue_integration#/media/File:RandLintegrals.png
... de ez eléggé durva közelítés, csak folytonos függvényeknel értelmezhető ez így vízszintes téglalapokkal. Pont az a lényeg, hogy nem kell nekik igazi téglalapoknak lenni, szóval a "téglalapok" szélessége nem kell folytonos legyen. A lényeg, hogy legyen rajta értelemzve egy µ mérték. (Folytonos intervallum esetén a mérték megegyezik az intervallum szélességével.)

A példád azért nem igazi, mert ez egy folytonos függvény, úgyhogy ezt pont ugyanúgy integrálja Lebesgue is, mint Riemann. Lehet bohóckodni vízszintes téglalapokkal, de nem az a fontos. Van egy tétel, amely szerint ha egy függvény Riemann integrálható (vagyis véges sok pont van csak, amin a függvény nem folytonos), akkor a Lebesgue integrál megegyezik a Riemann-nal, tehát lehet simán Riemann-nal kiszámolni a Lebesgue-t is.

A különbség a "csúnya" függvényeknel jön be, mint pl. a Dirichlet-függvény, ami 1 akkor, ha x ∈ Q , egyébként pedig 0. Ez nem Riemann integrálható. Ekkor mondjuk a [0, 1] intervallumon vett ∫ f(x) dµ Lebsgue integrál úgy alakul, hogy az egyik halmaz legyen mondjuk a [0, 1]-beli irracionálisok halmaza. Ennek a "téglalapja" 0 magas, úgyhogy ennek tuti 0 a "területe". A másik halmaz a racionálisok, ennek "téglalapja" 1 magas, és kérdés, hogy mennyi a "téglalap" vízszintesének a mértéke. Egy legfeljebb megszámlálható halmaznak a Lebesgue mértéke 0, ezért mivel Q ∩ [0, 1] megszámlálhatóan végtelen, ezért a mértéke 0, így a Lebesgue integrál értéke 0.
0