Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összekevéses feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
414
Hello
Szeretnék segítséget kérni a feladatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, 8. osztály, Összekeverés
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Engedelmeddel felhasználom a saját táblázatodat és nem rajzolok másikat.
A táblázat sorai:
30%-os sósav: x, 30, 0,3x
50%-os sósav: y, 50, 0,5y
43%-os sósav: 20, 43, 20*0,43=8,6
Az egyenletek:
x+y=20, amiből x=20-y és
0,3x+0,5y=8,6, x helyére a 20-y-t helyettesítve:
0,3*(20-y)+0,5y=8,6 /zárójelbontás után:
6-0,3y+0,5y=8,6 /összevonás után:
6+0,2y=8,6 /-6
0,2y=2,6 /:0,2
y=13g, és x=20-13=7g
Szöveges válasz: Ahhoz hogy 20g 43%-os sósavat kapjunk 13g 50%-os és 7g 30%-os sósavbat kell összeönteni.
Ellenőrzés: 13g 50%-os sósav 13*0,50=6,5g savat, 7g 30%-os sósav 7*0,30=2,1g savat tartalmaz. Ezek összeöntve 6,5+2,1=8,6g savat tartalmaznak, ami a 43%-os sósav savtartalmával egyenlő.
1