Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1044
Képletes megoldás, kép.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
képlet
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1a)
Vízszintesen mozgásnál:
- m·g súlyerő lefelé
- ugyanekkora nyomóerő felfelé
- súrlódási erő a mozgással ellenkező irányban, Fs = µ·m·g
- ugyanakkora húzóerő vízszintesen előre

Emelkedőn felfelé:
- m·g súlyerő lefelé
- nyomóerő a lejtőre merőlegesen felfelé, Fny = m·g·cos α
- súrlódási erő a mozgással ellenkezőleg a lejtő irányában, Fs = µ·Fny = µ·m·g·cos α
- húzóerő lejtőirányban felfelé, Fh = m·g·sin α + Fs = m·g·(sin α + µ·cos α)

Lejtőn lefelé:
- m·g súlyerő lefelé
- nyomóerő a lejtőre merőlegesen felfelé, Fny = m·g·cos α
- súrlódási erő a mozgással ellenkezőleg a lejtő irányában felfelé, Fs = µ·Fny = µ·m·g·cos α
- fékezőerő lejtőirányban felfelé, Ff = m·g·sin α - Fs = m·g·(sin α - µ·cos α)

1b)
aktív munka: húzóerő
ellenállási munka: súrlódás

lejtőn fel:
aktív munka: húzóerő
ellenállási munka: súrlódás

2)
- Ha a teher a talicska elején van, akkor kisebb a forgatónyomatéka, mert rövidebb az erőkar.
- Ha az autó kereke nincs kiegyensúlyozva, olyan, mintha egy nagy tömeget forgatna a kerék madzagon.
- Járás közben a súlypontunk jobbra-balra mozdul, ezt ellensúlyozzuk a karunkkal.
- A korcsolya vékony vasból van, ezért nagy lesz a jégen a nyomás. A nyomástól felolvad egy kis jég, a vízréteg pedig, mint valami kenőanyag, csökkenti a súrlódást.
Módosítva: 9 éve
0