Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Együttes munkavégzés

Főoldal » Általános iskola » Matematika
535
Tudnátok kérlek segíteni?
sajnos ez a feladat nem nagyon megy.
Egy 1 négyzetméter-es tertályt két csapon át lehet megtölteni. Ha csak az egyik csapot nyitjuk meg, akkor 12 perc alatt telik meg, ha csak a másikat, akkor 15 perc alatt. hány perc alatt lesz tele akkor, ha egyszerre mindkét csapot megnyitjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

12 perces csap 1 perc alatt a munka 1/12-ed részét csinálja meg
a 15 perces csap 1 perc alatt a munka 1/15-öd részét csinálja meg
az a kérdés, hogy a munka 1 egész részét hány perc alatt csinálják meg, erre ezt tudod felirni

1/12 x + 1/15 x = 1
27x=180
x=6,67 perc alatt lenne kész.

Bármi kérdésed van nyugodtan irj!

-S.R.
1

I. csap: ha 1/12- ed részét tölti fel 1 perc alatt
&
II. csap: 1/15-öd részét tölti fel 1 perc alatt
akkor?
Hány perc alattölti fel az egészet?
1/12x + 1/15x = 1
Közös nevező keresése: 60
5/60x + 4/60x= 60/60
5/60x+ 4/60x = 1
9/60x = 1 /*60
9x = 60 /:9
X = 6.67
0