Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
916
Összeadtuk az an= 0,08 · 2^n-1 sorozat első tizenöt tagját. Mennyi az összeg legkisebb helyiértékű számjegye?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mértani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tehát a₁=0,08, q=2, így az összeg:

S₁₅=0,08*(2¹⁵-1)/(15-1)=187,24, tehát a legkisebb helyiértéken (század) a 4-es áll.
1

Ha jól értem, an = 0,08 · 2n-1
(Amit írtál, az azt jelentette igaziból, hogy 0,08·2n-1. Ha mégis ez a feladat, más lesz a megoldás persze.)

Tényleg mértani sorozat, ahogy Rantnad írja, de nem n-1-gyel hanem q-1-gyel kell osztani az összegképletben:

a₁=0,08, q=2
S₁₅ = a₁·(q¹⁵-1)/(q-1) = 0,08*(2¹⁵-1)/(2-1) = 2621,36

A legkisebb helyiértéken (század) a 6-os áll.
1