Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1229
Hány olyan mértani sorozat van, amelynek a negyedik tagja 20 és a hatodik tagja 5?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mértani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírható a két tag között összefüggés: a₆=a₄*q² (a negyedik tagot kétszer szorozzuk a hányadossal, hogy a hatodik tagot kapjuk), tehát:

5=20*q², osztunk 20-szal:
5/20=1/4=q², majd gyököt vonunk:
±1/2=q, tehát 2 olyan sorozat van, amelynek negyedik tagja 20 és hatodik tagja 5;

Ha q=1/2, akkor a sorozat első tagja: 20=a₁*(1/2)³, vagyis 160=a₁, tehát a sorozat első tagja 160, hányadosa 1/2

Ha q=-1/2, akkor a sorozat első tagja: 20=a₁*(-1/2)³, vagyis -160 =a₁, tehát a sorozat első tagja -160, hányadosa -1/2.
2