Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biologia 8)

171
Milyen csoportjaik vannak az ízeltlábuaknak? Írd fel a legfontosabb különbségeket! Írj egy-egy példát a csoportokra! Nagyon röviden jellemzd őket! Csak a legfontosabbakat írd le!

+ PLUSZ PONTÉRT A PROFILOMBAN TOVÁBBI FELADATOK!
(Külön vannak szedve a feladatok hogy több pontot szerezhess vele)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
A rovarok osztálya Légy, A rovarok teste fejre, torra és potrohra tagolódik (6. ábra). A fejen végtageredetű szájszervek és érzékszervek találhatók. Látószervük összetett szem, csápjuk tapintó- és szaglószerv (7. ábra). A szájszervek az életmódnak megfelelően alakultak ki. Legősibb a rágó szájszerv. A szilárd táplálékot fogyasztó növényevőknek, mindenevőknek és ragadozó rovaroknak, valamint a lárváknak rágó szájszervük van. Az élősködő rovaroknak szúró-szívó, a lepkéknek a nektár kiszivattyúzására szolgáló szívó szájszervük van (8. ábra).

A pókszabásúak osztálya: A pókszabásúak osztályába tartoznak a pókokon kívül a skorpiók is. Testük fejtorra (előtest) és potrohra (utótest) tagolódik, a fejtoron lévő 4 pár járólábbal mozognak (3. ábra). Legtöbbjük szárazföldi ragadozó, szájszervük a csáprágó. Zsákmányukat méregmirigyük váladékával kábítják el. A pókszabásúak légcsövekkel és lemezes tüdővel lélegeznek. A fejükön pontszemeket viselnek (4. ábra). Általában közvetlen fejlődésűek, lárva­állapotuk tehát nincs.

A rákok osztálya: Tarisznyarák , A rákok döntő többsége vízi állat, a tengerek és az édesvizek lakója. Sokféle testfelépítésű rák van, ebben a fejezetben csak a legfejlettebb 10 lábú rákokkal foglalkozunk. A testük fejtorra és potrohra tagolódik, járólábaik a fejtorról erednek (1. ábra). Kitinpáncéljukat mész szilárdítja. A vizek aljzatán lépegetnek, de ha megijesztik őket, a potrohukat hirtelen a fejtor alá csapják, és nagy sebességgel elmenekülnek. Kopoltyúval lélegeznek, amely a fejtor páncélja alatt, védett helyen található. A rákok általában ragadozók vagy dögevők. Zsákmányukat az első pár lábon lévő ollóval ragadják meg, és rágó szájszervükkel darabolják fel. Fejlett összetett szemükkel elég jól látnak. A csápok szagló- és tapintószervek is egyben. A rákok petéből, lárva alak nélkül fejlődnek. A rákok osztályának hazai képviselője a folyami rák. A tengerpar­tokon gyakoriak a tarisznyarákok
0