Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika körkúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
782
Segítséget szeretnék kérni ebben a feladatban mert ötletem sincs hogy álljak neki!
Válaszokat előre is köszönöm!!!!!!!!

Egy egyenlő oldalú körkúp (olyan egyenes körkúp, melynek tengelymetszete szabályos háromszög, azaz a=2r) magassága 0,7 m. Mekkora a felszíne, térfogata? Mekkora a kiterített palástjának középponti szöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, kor, Matematika, sos, segítség, körkúp, kúp, Egyenlő_oldalú_körkúp
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A feladat megoldásához csatoltam egy képet a kúp tengelymetszetéről.
A tengelymetszet a feladat szerint egy olyan szabályos háromszög melynek minden oldala:2r. Magassága:0,7m
Ha csak a metszet felét nézzük kapunk egy olyan derékszögű háromszöget melynek oldalai: 0,7m, r, 2r (2r az átfogó)
Írjuk fel rá Pitagorasz-tételét:
a2+b2=c2
r2+0,72=(2r)2 /-r2
0,72=(2r)2-r2
0,49=4r2-r2
0,49=3*r2 /:3
0,163=r2, amiből r megközelítőleg 0,4m. Az a ennek a duplája 0,8m
A kúp felszíne: A=r2π+rπa=0,42*3,14+0,4*3,14*0,8=1,5m2
A kúp térfogata: V=r2*π/3=0,42*0,7/3=0,1675m3
A középponti szög meghatározásához vegyük figyelembe, hogy a palástot az alap kerületére tekerjük rá. Vagyis a palst olyan körcikk melyhez tartozó ív 2*r*π. Ekkor:
2*a*π*α/360⁰=2*r*π /:2π
a*α/360⁰=r, amiből α=360⁰*r/a=360⁰*0,4m/0,8m=360⁰*0,5=180⁰
1