Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet!

Főoldal » Középiskola » Matematika
609
36az x.-en - 5*6 az x.-en = 6
Sürgős!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Csatoltam képet.
1

Átírható

(6x)² - 5*6x = 6 alakra. Legyen 6x=z, ekkor:

z² -5z = 6, vagyis

z²-5z-6=0, ennek a megoldásai z₁=-1, z₂=-6, ezek alapján

6x=-1, ennek nincs megoldása
6x=6, ennek megoldása x=1.
1

36x-5*6x=6
(62)x-5*6x=6
(6x)2-5*6x=6

y=6x

y2-5y-6=0

y1=6; y2=-1 (ez nem lehet)

6x=6
x=1
1