Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8. osztályos tananyag

Főoldal » Általános iskola » Matematika
391
Valaki tudna ebben a matek háziban segíteni?

Ha a kisebb számot x-szel jelölöm, akkor mennyi a nagyobb szám?

Hogy írnád le az összegüket?

Hogy írnád le a kisebb szám háromszorsánál 12-vel nagyobb számot?

Írd le az egyenlet megoldásának lépéseit:

Mennyi lett a két szám? (növekvő sorrendben, pontosvesszővel elválasztva)

A válaszokat előre is köszönöm!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Ha a kicsi x, akkor a nagy 5-ször nagyobb, azaz 5x.

x+5x

3x+12

x+5x=3x+12
6x=3x+12 /-3x
3x=12 /:3
x=4
A kicsi szám x, szóval 4. A másik 5*x, azaz 5*4. Az pedig 20.

Ellenőrzés:
4+5*4=3*4+12
4+20=12+12
24=24 ✓

4 ötszöröse a 20-nak? ✓
24>4*3 (12-vel) ✓

Megoldások: 4; 20
0