Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi! Mitől függ függőleges lengésnél a periódusidő? És hogy lehet befolyásolni adott súlyú tárgy és adott erősségű gumikötél esetén?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1244
Tehát ha adott, hogy egy kismacska periódusideje 4 mp, akkor hogy lehetne 5-re növelni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, periódusidő, idő, lengés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
Periódus időt számolhatjuk a 2 π-szer a kötél hosszának és a nehézségi gyorsulásnak a gyökével. Szóval képlet: T=2π l/g  Tehát úgy tudnánk növelni, ha a kötél hosszát növelnénk :D
1

Az első válaszban a képlet nem jó, az nem rugóra (gumikötél) vonatkozik, hanem az a fix hosszú inga lengésideje.

Rugó esetén: T = 2π·√(m/D)
A tömeg adott, a D rugóállandóval lehet csak variálni. Ha a gumikötél erőssége adott, az gyakorlatilag a D-t jelenti. Viszont olyat tehetünk, hogy a gumikötél végére kötünk még egy másik darabot is . Akkor változik a rugóállandó.

Mekkora legyen a hossza, számoljuk ki:
4 = 2π·√(m/D) = konstans/√D
Vagyis D = konstans/16
Ha 5 másodperces időt akarunk, abból hasonlóan az jön ki, hogy
D₂ = konstans/25
ami azt jelenti, hogy D₂/D = 16/25
D₂ = D·16/25

A rugó rugóállandója fordítottan arányos a hosszával, tehát 25/16-szorosára kell növelni a hosszat: mögé kell még kötni a hosszának a 9/25 részényit.

Remélem, érthető. Ha valami nem tiszta, kérdezz.
Módosítva: 9 éve
1


A lengés periódusa: 
T = 2*PI*gyök[l/g] 

Ahol l a kötél/fonál hossza. A képletben csak ez a kötélhossz változó, minden más fix, tehát csak a kötélhossztól függ a periódusidő. 

Ezt befolyásolni a g nehézségi gyorsulás változtatásával lehet, tehát pl a Holdon, ahol a földi értéknek kb hatoda a gravitáció, így a periódusidő is lényegesen nagyobb lesz.

1

Köszönöm mindenkinek! :)
0