Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani logaritmus nélkül?

Főoldal » Középiskola » Matematika
633
10^x=20
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Definíció szerint x=lg(20) a megoldása.
1

Szerintem logaritmus nélkül nem lehet megoldani!
Természetes logaritmussal lehet még
1

Na ez jó lesz... Nos ez egyáltalán nem középiskolás anyag.. Sőt nem tudom.. egyetemen biztos lesz, én még csak középiskolában vagyok szóval bízzunk a szerencsében...
Ha egy kicsit alakítgatjuk:

10^x=20
x*ln10=ln20
x=ln20/ln10
Nos itt használjunk egy olyan összefüggést, hogy lnx=limes(n*(x^(1/n)-1)), ha n-->∞...
Nos ezek alapján, felírhatjuk, hogy
x=limes(n*(20^(1/n)-1))/limes(n*(10^(1/n)-1)) ha n--->∞
Vegyünk n-re egy nagyon nagy számot... Legyen most azért mégse annyira nagy.. Mondjuk 10^6-on...
Ekkora x=2,9957/2,30258=1,301..
10^1,301=19,999 ∼ 20..
Minél nagyobb n számot adunk meg, annál közelebb kerülünk a megoldáshoz...
Nem tudom kielégítő válasz volt-e, viszont én örülnék pár pontnak ezért... :D :D :D
Egy kis határérték számítást kell tudni hozzá...
1

Van egy olyan megoldás, hogy
X=1.30103
De ez csak alternatív megoldás, az eredeti megoldása logaritmusos lenne.
0