Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
1416
Oldja meg a 2x*(3-x)*(2x-5)=0 egyenletet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Végezzük el a szorzásokat.
Az lesz, hogy -4x3+22x2-30x=0
Mivel minden tagban szerepel az x, ezért biztosan megoldás az x=0.
Ha x nem egyenlő 0-val akkor viszont leoszthatunk, így lesz a következő másodfokú egyenlet.
-4x2+22x-30=0
Amit ha megoldunk a másodfokú megoldó képlettel, akkor kapjuk az x=3 és x=5/2 megoldásokat. Tehát a három megoldás x=0, x=5/2 és x=3 :)
1

2x*(3-x)*(2x-5)=0
-4x3+22x2-30x=0
x=0, vagy
x=3
0

Azta... a legegyszerűbbre senki nem gondolt :D

Egy szorzat értéke akkor 0,hogyha legalább egyik tényezője 0, tehát

vagy 2=0 (ez ugye nem megoldás)
vagy x=0
vagy 3-x=0, tehát 3=x
vagy 2x-5=0, vagyis x=5/2=2,5.
1