Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromágnes

1177
Milyen felhasználási módjai vannak az elektromágnesnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mindennapi életben számtalan helyen találkozhatunk az elektromos áram mágneses hatásának valamilyen felhasználásával. Ha például valaki kaputelefonon felcsönget hozzánk, és mi ajtót nyitunk, akkor egy kisebb elektromágnest kapcsolunk be, amely szabaddá teszi a kapu kinyitását.

A kaputelefonon beszélve szintén használunk elektromágnest, ugyanis a hallgatóba (hangsz óróba) érkező elektromos jel (az emberi beszéd ütemében változó áram) a könnyű, könnyen mozgó elektromágnesbe jut, amely az érzékeny membránhoz van rögzítve. Az elektromágnes egy erős állandó mágnes közelében van, amely így a membránnal együtt rezgésbe jön, és a membrán rezgése alakul vissza hanggá. Ugyanígy működnek a több hangszórót tartalmazó nagyobb hangfalak is.

Az elektromágnesek gyakorlati alkalmazásának egyik legfontosabb területét a villanymotorok jelentik. A villanymotorok nagyon sokfélék, működési elveikben és méreteikben is igen eltérőek lehetnek. A villanymotorokban az a közös, hogy állórészből és forgórészből állnak. A forgórész mindig tartalmaz egy vagy több elektromágneses tekercset és az állórész is az esetek többségében elektromágneses tekercsekből áll. Az áramot csúszó érintkezők segítségével úgy juttatják el a forgórész tekercseibe, hogy a kialakuló mágneses erőhatások forgásra kényszerítsék a motor forgórészét.
0