Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
572
Valaki levezetné nekem a feladatot?

Azonos tömegű vasport és kénport összekeverve a reakció után milyen összetételű (n/n%, m/m%) keverék keletkezik, ha
A, feltételezzük, hogy a kén a reakció során nem szublimál?
B, a reakcióban feleslegben maradt kénnek 40%-a szublimál.

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Fe + S = Fe(II)S
Atomtömegek:
Fe: 56 g
S: 32 g
FeS: 88 g

Csak az arányok lesznek érdekesek, ezért tetszőleges mennyiségű anyaggal szamolhatunk.
Ha mondjuk 56 g vas és 56 g kén van induláskor, akkor lesz a reakció végén 88 g FeS és megmarad 24 g kén.

A) Ha a kén nem szublimál:
A megmaradó 24 gramm kén az 24/32 = 0,75 mol.
Összes anyag a végén: 88+24 = 112 gramm, 1 + 0,75 = 1,75 mol

Tömegszázalékban: 88/112 = 78,6 m/m% FeS és 24/112 = 21,4 m/m% kén
Molszázalékban: 1/1,75 = 57,1 n/n% FeS és 0,75/1,75 = 42,9 n/n% kén

A) Ha a kén 40%-a szublimál:
Megmaradó 24 grammnak a 60%-a, ami 24·0,6 = 14,4 gramm kén, ez 14,4/32 = 0,45 mol.
Összes anyag a végén: 88+14,4 = 102,4 gramm, 1 + 0,45 = 1,45 mol

Tömegszázalékban: 88/102,4 = ..... m/m% FeS és 14,4/102,4 = ..... m/m% kén
Molszázalékban: 1/1,45 = ..... n/n% FeS és 0,45/1,45 = ...... n/n% kén
0