Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
335
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Megprobálok segíteni!
1. a=3dm, b=2dm, c=2,5cm. A téglatest felszínének képlete: A=2*(ab+ac+bc), behelyettesítéssel: A=2*(3*2+3*2,5+2*2,5)=2*(6+7,5+5)=2*18,5=37dm2

2. Az akvárium belső méretei: a=100cm, b=50cm, c=50cm. Az akvárium térfogatának képlete: V=abc, behelyettesítéssel: V=100*50*50=250000cm3, ezt átváltva m3-re: 0,25m3.
Mivel tudjuk, hogy egy m3 víz ára: 220Ft, ezért a felhasznált víz ára: 220*0,25=55Ft

3. A feladat szövege szerint a felhasználandó gerenda adatai a következők: d=60cm, l=m=5m.
A feladat szövege szerint a legnagyobb alapterületű négyzetre van szükségünk, ez esetben a négyzet átlója megegyezik a gerenda átmérőjével: e=d=60cm, a hossz pedig nem változik: m=5m.
A négyzet átlójából Pitagorasz tétel segítségével kiszámoljuk a négyzet oldalát (a): a2+a2 =e2
2*a2 =602 /:2
a2 =30, amiből a=5,48cm=0,0548m
A négyetes hasáb térfogatának képlete: V=a*a*m, behelyettesítve: V=0,0548*0,0548*5=0,015m3.
Am tényleg kisebb 1m3-nél.
0