Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletes feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
604
Egy 20 cm hosszú cérnaszállal téglalap alakú síkrészt kerítünk el. Ha a téglalap egyik oldalának hossza x cm, akkor hány cm hosszú a téglalap másik oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A téglalapunk kerülete 20 cm.
A téglalap pedig 2-2 azonos hosszúságú és párhuzamos oldalból.

A téglalap kerületére a következőt tudod felirni : K=2*a+2*b
mivel van nekünk egy "ismert oldalunk", ami az x, ezért ezt be tudjuk irni a képletbe, mondjuk a helyére, ekkor az egyenlet igy néz ki: K=2x+2b, mivel a kerületről tudjuk, hogy 20 cm, ezért ezt is be tudjuk irni: 20=2x+2b, ebből az ismeretlen oldalunk a b, tehát ha erre átrendezzük az egyyenletet, akkor megkapjuk a b oldalt,
20=2x+2b
20-2x=2b (osztunk 2-vel)
10-x=b

Tehát 10-x hosszúságú a téglalap másik oldala.

Ha valami kérdésed lenne, nyugodtan irj!

-S.R.

1