Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki S.O.S. segitsen a biologia hazimbaan!! Elore is nagyon koszonom!

163
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
1) Legnagyobb számban a rostokat és az alapállományt képző kötőszöveti sejtek vannak, ezen kívül az immunrendszerhez tartozó sejtek (hízósejt, Langerhans-sejtek, makrofágok) találhatók benne.
2) Az irhában találhatók a bőr rugalmasságát és szilárdságát biztosító rostok: kollagén (polimerizált óriásmolekula), rugalmas rostok, rácsrostok. A fiatal emberek bőre rugalmas, mert a kollagén rostok nagy mennyiségű vizet képesek megkötni. A bőr öregedésével a kollagén rostok közötti kötések száma nő, ezáltal csökken a vízmegkötő képessége és a bőr ráncossá válik. A kollagén rostok csak akkor termelődnek újra, ha intenzív regenerációs igény áll fenn, pl. sérülések esetén. A rugalmas rostok nem képződnek újra.
3) Igen
4) A bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása, felső szakaszában vannak az ún. papillák, ezek képezik az ujjlenyomat barázdáit.
Itt helyezkednek el a szőrtüszők és a szőrtüszőkbe nyíló faggyúmirigyek is, amik faggyút termelnek. A faggyú feladata, hogy megakadályozza a bőr kiszáradását. Ha a bőr sérülése idáig elér, akkor a seb csak maradandó heggel gyógyul. Az irhában idegvégződések is vannak, amik üzenetet küldenek az agyba, ha a bőrt fájdalom, nyomás, hő vagy egyéb éri. Az irhában ezrével találhatóak apró véredények, továbbá itt helyezkednek el a verejtékmirigyek is, amik az izzadtságot termelik.
0