Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
801
Egy sóoldat pH-ja 12.43. Hány mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldatnak lesz ugyanilyen a kémhatása?

Nagyon fontos lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ahhoz hogy NaOH koncentrációt tudjunk számolni, pOH-t kell számolni.

pH+pOH=14

12.43+pOH=14
pOH=14-12.43=1.57= -lg[OH]

Ebből az OH-ion koncentráció:
[OH] = 10-1,57=0.027 mol/dm³

Mivel a NaOH disszociációja teljes és
NaOH →Na+ + OH-

tehát 1 mol NaOH-ból 1 mol OH-ion keletkezik,
ezért az OH-ion koncentráció megegyezik a NaOH koncentrációval.
Módosítva: 5 éve
1