Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Newton-féle gravitációs törvény

Főoldal » Középiskola » Fizika
889
A Ganümédész (Naprendszer legnagyobb holdja) átmérője 5260 km, sűrűsége 1942 kg/m3. Mekkora a nehézségi gyorsulás a Ganümédész felszínén, ha a keringési ideje 7,155 nap?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nehézségigyorsulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Látom senki nem akar ezzel szórakozni, hát megcsinálom..
Gyűjtsük ki az adatokat:
d=5260 km ---> R=2630*10^3m
Legyen, most δ a sűrűség.
δ=1942 km/m^3
T=7,155 nap=7,155*24*60*60s
g=?

Nos először én mindenképpen számolnék egy tömeget.
V=4R^3π/3 a gömb térfogat képletéből számolva.
Ha behelyettesítjük az itteni adatokat.
Kijön, hogy V=7,62*10^19 m^3.
M=δ*V képletből megkapjuk a tömeget.
Ha behelyettesítünk kijön, hogy M=1,48*10^23 kg.

Most, hogy már tudjuk a hold tömegét.
Használjuk a képletünket a g-re.
g=γ*M/R^2, ahol γ=6,67*10^-11 (Biztosan ismered.)
Ha behelyettesítjük az adatokat, kijön, hogy:
g=1,43 m/s^2
Elég kevésnek tűnik, de elviekben biztosan jó, ha nem számoltam el valahol, akkor az eredmény is.
Összefoglalva: 0.-Sugár, 1.-Térfogat, 2.-Tömeg, 3.-Nehézségi gyorsulás
1