Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK 9.o kiemelés

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
a, 2a(a-b)+5b(a-b)=
b, 3x(a+b)+2y(a+b)=
c, 2a(x-5)-3b(5-x)=
d, 6(x-2)+2b(2-x)=
e, a²+ab+ac+bc=
f, x³+3x²+3x+9=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a, 2a(a-b)+5b(a-b)= (a-b)*(2a+5b)
b, 3x(a+b)+2y(a+b)= (a+b)*(3x+2y)
c, 2a(x-5)-3b(5-x)= (x-5)*(2a+3b)
d, 6(x-2)+2b(2-x)= 2(x-2)*(3-b)
e, a²+ab+ac+bc= (a+b)*(a+c)
f, x³+3x²+3x+9= (x+3)*(x2+3)
0

Szia!

A kiemelés nem csak egytagú kifejezésekkel működik hanem többtagúak esetén is, elmagyarázom:
Az a feladatod: 2a(a-b)+5b(a-b) ha megnézed a + jeltől jobbra és balra álló kifejezéseket láthatod, hogy mindkettőben ott van a (a-b). Mivel közös mind a kettőben ki lehet emelni: (a-b)*(2a+5b). Tehát
a, 2a(a-b)+5b(a-b)=(a-b)*(2a+5b)
b, 3x(a+b)+2y(a+b)=(a+b)*(3x+2y) /(a+b) a közös
c, 2a(x-5)-3b(5-x) itt a kiemelés előtt a második zárójelben lévő tagokat fel kell cserélni. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, hogy a zárójel elé - jelet írunk (5-x)=-(x-5), ezt felhasználva: 2a(x-5)-3b(5-x)=2a(x-5)-3b*-(x-5)=2a(x-5)+3b(x-5)=(x-5)*(2a+3b)
d, 6(x-2)+2b(2-x)=6(x-2)-2b(x-2)=(x-2)*6-2b)
e. a2+ab+ac+bc, négy tagunk van szedjük ketté: a2+ab és ac+bc. Az elsőből kiemelhető a: a*(a+b), a másodikból kiemelhető c: c*(a+b), összetéve: a*(a+b)+c(a+b), most (a+b)-t emelünk ki:
(a+b)*(a+c)
f, x3+3x2+3x+9 ismét négy tagunk van szedjük ketté: x3+3x2 és 3x+9. Az elsőből kiemelhető xhatvany]2[/hatvany]: hatvany]2[/hatvany]*(x+3), a másodikból kiemelhető 3: 3*(x+3), összetéve: hatvany]2[/hatvany]*(x+3)+3*(x+3), most (x+3)-t emelünk ki:
(x+3)*(hatvany]2[/hatvany]+3)
Módosítva: 5 éve
0