Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt az egyenletet hogyan lehetne levezetni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
599
(12 x - 9)/(3 x - 2) + (6 x - 5)/(2 - 3 x) = 2 x - 2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 2 nevező csak előjelben tér el: (3x-2)=-1*(2-3x)

Kiközés: 3x-2=/=0 ==> x=/=2/3

Megszorzod mindkét oldalt (3x-2)-vel, az első tag nevezője 1 a másodiké -1 lesz.
(12x-9)-(6x-5)=(2x-2)*(3x-2) [felbontom a zárójeleket]
12x-9-6x+5=6x2-6x-4x+4 [összevonok]
6x-4=6x2-10x+4 [2vel egyszerűsítek]
3x-2=3x2-5x+2 [mindent jobbra rendezek, a bal oldalon csak 0 marad]
0=3x2-8x+4
x1,2= 82-4*3*4 /2*3
x1=2
x2=2/3 [ez nem lehet a kitétel miatt]
Módosítva: 9 éve
0