Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
853
Egy pontból egyidejűleg indul azonos irányba és irányítással két test,és v1=15m/s,illetve v2=20m/s sebességgel egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek.10 perc múlva egy harmadik test is indul,amelyik 14 perc alatt az előző két test közti távolság felezőpontjába ér. Számitsd ki:
A.a harmadik test sebességét
B.az indulástól számitva milyen távolságra előzi meg az első testet
C.mekkora időintervallum alatt előzi meg a harmadik test az első kettőt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Nem egyértelmű számomra, hogy a 14 percet honnan számoljuk;

-Ha az első kettő indításától, akkor azok 14 perc=840 másodperc alatt az első 840*15=12600 métert, a második 840*20=16800 métert tesz meg, ezek felezőpontja az indulóponttól (12600+16800)/2=14700 méterre van, ide kell jutnia a harmadik testnek 4 perc=240 másodperc alatt, ezt 14700/240=61,25 m/s-os sebesség mellett tudja elérni.

b) Az első 10 perc=600 másodperc alatt 600*15=9000 métert tesz meg, ekkor elindítjuk a harmadik testet. Tegyük fel, hogy x másodperc múlva éri be, ekkor az első test 9000+15x méterre jut a kezdőponttól, a harmadik test 61,25x métert tesz meg, ezeknek egyenlőek, ha beéri, tehát:

61,25x=9000+15x, ennek megoldása x=7200/37, tehát 7200/37 másodperc múlva éri utol, ekkor 61,25*7200/37=441000/37 méterre lesznek a kiindulóponttól.

Ugyanezen elv szerint kiszámolható a c) is, vagyis hogy mikor előzi meg a második testet.

-Ha a harmadik test indításától telik el a 14 perc, akkor az első két test 24 percig=1440 másodpercig mozog, innen a fenti analógiát követve mindent ki tudsz számolni.

Ha esetleg mégsem sikerülne a végére jutni, leírom.
-1

Valószínű elírtad a feladatot, Nem 10 perc és 14 perc, hanem 10 másodperc és 14 másodperc. És a megoldásban is másodperc van, nem perc.
Ha te nem írtad el, akkor a könyv írhatta el.

Másodpercekkel ez jön ki:

A)
- A két test 10+14 másodpercig megy. Ez alatt megtesznek 15·24=360 illetve 20·24=480 méter utat. Ezek felezőpontja (360+480)/2 = 420 méter
- A harmadik test 14 másodpercig megy, megtett ezek szerint 420 métert, sebessége: 420/14 m/s = 30 m/s

B)
Mondjuk t időpontban előzi meg az első testet. Ekkor az első megtett 15·t métert, a harmadik pedig 30·(t-10) métert (mert ő 10 másodperccel kevesebb ideig ment). Ezek az utak egyformák:
15t = 30(t-10)
15t = 30t - 300
300 = 15t
t = 20
Ennyi idő alatt az első megtett 15·20 = 300 métrert, ott előzi meg őt a harmadik.

C)
Az első kettőt akkor előzi meg, amikor közülük a gyorsabbat, tehát a másodikat megelőzi. Nevezzük ezt t₂-nek. Ennek kiszámolása hasonlóan megy, mint a B)-nél, csak most v₂-vel kell számolni:
20t₂ = 30(t₂-10)
300 = 10t₂
t₂ = 30

Tehát 30 másodperc.
1